dimarts, 1 de gener del 2008

Mesh, això que es?

Actualitzat 25-5-2010

Quan parlem de xarxes informàtiques, sovint els conceptes resulten confosos, especialment per que comencem a parlar-ne sense que tinguem clares unes mínimes idees. "Mesh" es refereix a malla, es a dir com un entramat d'ordinadors es connecten entre ells, i es un concepte difícil d'explicar, però que, dia a dia, va guanyant terreny en com es planifiquen i construeixin les xarxes.

La barreja de conceptes, infraestructura, peer to peer, ad-hoc, acces point, ap o punt d'acces, fa que no sigui fàcil explicar de que estem parlant.




Amb el gràfics presentats a sobre, gràfics de Freie netze, es veu clarament la diferencia, a l'esquerra, tots els clients depenent de un únic punt de accés. Seria quelcom semblant a com encara veiem avui la televisió, o si voleu, l'exemple del campanar de un poble des de on es fa arribar guifi.net a totes les cases. També es com es distribueixen les xarxes per els adsls actuals.

El diagrama del mitg, presente varis punts d'acces units per una infraestructura que enllaça entre ells. Imagineu varis pobles, cada poble amb el seu campanar. Així es com està configurada, majoritàriament, guifi.net

Finalment, el diagrama de la dreta, represente el que entenem com a xarxa "mesh", la xarxa es crea a partir dels propis nodes enllaçant-se entre ells, i tots ells configurant una xarxa única. A partir de qualsevol node, naturalment, es podria afegir una infraestructura que unís aquesta xarxa amb una altre i així successivament. Aquesta tipologia hauria de permetre que diferents nodes d'aquesta xarxa, estiguessin enllaçats per qualsevol medi amb la pròpia Internet o amb qualsevol altre xarxa, ja sigui guifi.net o una xarxa veïnal, com ara el cablejat ethernet de una comunitat de veïns. Això seria el que en diem mesh.guifi.net

Els amics de gracia sense fils, tenen un document amb uns gràfics molt clars que explica el perque escollir una tipologia de xarxa del tipus mesh: