divendres, 5 de novembre del 2010

Hèm TV

xip/tv fa realitat Hèm TV, el nou canal de TV per internet de la Vall d'Aran, la plataforma de televisió local per internet de la Xarxa Audiovisual Local, allotja des d’aquest divendres Hèm TV (http://hemtv.xiptv.cat/), el nou canal IP impulsat pel Consell General de la Vall d’Aran. Es tracta del primer mitjà audiovisual que complirà la recentment aprovada llei de l’aranès, que busca fomentar l’ús social d’aquesta llengua amb la creació d’una oferta audiovisual pròpia a la Vall d’Aran. Les característiques d’Hèm TV s’han presentat aquest divendres a Viella, en el marc d’un acte on també s’ha formalitzat l’adhesió del Consell General de la Vall d’Aran a la Xarxa Audiovisual Local. Gràcies a aquest conveni, el nou canal s’incorpora a xip/tv i passa també a disposar dels continguts de lliure emissió que la XAL proporciona a les entitats adherides.

La signatura d’aquest acord ha anat a càrrec de Marc Melillas, director general de la XAL, i de Francesc Boya, síndic d’Aran. Melillas s’ha referit a xip/tv com una "aposta televisiva interessant per a demarcacions petites com la Vall d’Aran" i ha remarcat "el compromís de la XAL amb l’aranès". De la seva banda, Boya ha agraït "la participació i complicitat de la XAL a l’hora de fer possible que les llars araneses tinguin accés de manera immediata a Hèm TV" i ha qualificat el projecte de "referent i esperança per a llengües i cultures minoritàries".

xip/tv, una plataforma en creixent demanda

Amb Hèm TV, són 12 els canals locals allotjats a xip/tv. La resta són Canal Blau - Maricel TV (Garraf), TAC 12 (Camp de Tarragona), m1tv (Maresme), TV Badalona, TV Costa Brava, Canal Camp (La Selva del Camp), Olot TV, Ràdio i Televisió d’Andorra, El 9 TV, TV L'Hospitalet i Despí TV (Sant Joan Despí). A banda dels canals locals, la plataforma posa a disposició dels usuaris tres canals temàtics: un d'infantil, un d'esports i un tercer de cultura i nous formats. La plataforma està assolint una molt bona acceptació entre l’audiència. Així, durant aquest mes octubre ha arribat als 90.000 vídeos vistos, un increment del 40% respecte el mes de setembre.

Isabel Pérez Vera