dissabte, 30 d’abril del 2011

Les Fundacions guifi.net i puntCAT signen un conveni


Logo PuntCATLa Fundació puntCAT i la Fundació guifi.net signen un conveni que ofereix a les dues entitats un salt qualitatiu en els seus serveis
puntCAT contracta els serveis de l’operadora de xarxa guifi.net
El registre del domini d’Internet .cat i l’entitat que promociona la xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral guifi.net, han signat un acord comercial pel qual puntCAT disposa de les infraestructures d’aquesta operadora de xarxa. Amb aquest primer conveni de col·laboració es dóna continuïtat a un acord, signat fa uns mesos, en que les dues fundacions establien el marc per compartir sinergies i beneficiar-se mútuament de les tasques que ambdues entitats efectuen en la mateixa línia fundacional.
El contracte designa a guifi.net com el proveïdor de xarxa de part dels servidors de puntCAT, millorant la connectivitat a Internet i la velocitat del servei que ofereix als usuaris de dominis .cat. A més a més, facilita un espai físic on allotjar alguns servidors de puntCAT. Les acurades infraestructures de guifi.net comporten un salt qualitatiu que a mig termini beneficiarà als usuaris de dominis .cat a través de nous serveis amb altíssimes velocitats de resposta.
Per la seva banda, guifi.net es beneficia de puntCAT en tant que és el primer gran col·laborador que li permet donar una empenta i accelerar el seu servei de fibra d’un GB simètric pels seus usuaris. La contraprestació d’aquest contracte no es redueix exclusivament a l’acord econòmic, sinó que la xarxa lliure gaudirà del lideratge de puntCAT en matèria d’adopció de les darreres tecnologies, aprofitant l’experiència del domini d’Internet pel que fa a la seguretat que aporta el DNSSEC o les noves adreces IPv6.
L’aplicació d’aquest conveni es traduirà en que guifi.net facilita la infraestructura de xarxa i puntCAT ajudarà a desenvolupar els serveis que funcionaran sobre aquesta xarxa. Si efectuem una senzilla comparació seria com dir que guifi.net posa les carreteres, o més concretament una bona autopista gratuïta, i puntCAT el GPS que ajuda a portar tothom allà on vol de forma segura i eficaç. Només dues entitats de la importància de puntCAT i guifi.net podien crear aquesta simbiosi per promoure el desenvolupament de les TIC.
En paraules de Jordi Iparraguirre, director de la Fundació puntCAT, “hem trobat en guifi.net el soci ideal per aconseguir la millor connectivitat i qualitat que necessiten els nous serveis que ben aviat oferirem”. Per la seva part, Ramon Roca, president de la fundació guifi.net, destaca que “la feina que fa puntCAT per promoure l’àmbit català a Internet no té preu. Per a nosaltres és un gran orgull i satisfacció poder posar al seu servei la xarxa oberta de guifi.net, ens anima en la nostra tasca de desenvolupar una Internet oberta i de qualitat al servei de tothom i per tot el territori.” I afegeix, “també volem animar als nostres usuaris a que enregistrin noms .cat i que utilitzin el català a la xarxa.”
La Fundació puntCAT és una fundació privada sense ànim de lucre ni filiació política. Va ser fundada el 28 de desembre de 2004. Neix de la societat civil i està inscrita en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 2.100. Són objectius de la fundació administrar el domini .cat així com ajudar a desenvolupar la Societat de la Informació en l’àmbit catalanoparlant. El .cat és un domini de caire genèric, com el .org o el .com, però igual que el .aero, .museum o .edu, compta amb la particularitat d’adreçar-se a una comunitat específica: la comunitat catalanoparlant. És un domini obert a tothom qui vulgui expressar-se en català a Internet, independentment d’on visqui o què faci, fet que permet acollir des de multinacionals fins a particulars.
La fundació guifi.net és una fundació privada sense ànim de lucre ni filiació política, fundada l’11 de juliol de 2008 i amb seu a Gurb (Osona). Consta en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 2550. L’objectiu de la fundació és promoure i fomentar les xarxes obertes, lliures i neutrals, permetent així un ús racional i accessible de les infraestructures de telecomunicacions.
Per contactar amb la Fundació guifi.net:
Gil Forcada 619 65 34 92 patronat@guifi.net
Per contactar amb la Fundació puntCAT:
Irene Cabrera 687 83 76 72 comunicacio@domini.cat