dissabte, 20 d’agost del 2011

Ferrada de Les , Val d'Aran

9/10/2011 veieu al final en "comentaris" la nota de la empresa instal·ladora.

He pogut "estrenar" la nova ferrada de Les, que oficialment s'inaugura el 25 d'aquest mes. 
La via esta pensada en dos trams, el primer es el difícil, mentre que el de iniciació es el que està a la part superior de la paret i que s'hi accedeix per un camí prou còmode a on s'hi han afegit algun graons.
D'entrada la via t'ensenya les dents i et fa pensar que el mes dur encara pot arribar, però un cop superats els primers ressalts, molt tècnics i molt exigents físicament, la via es torna mes còmode. 
Està ben plantejada i ben construïda, però ens poden sorprendre els graons de material plàstic. Penseu que el diàmetre del tub del graó, et pot provocar que la teva cinta de descans no entri fàcilment. Preveu portar un mosquetó amb la boca ampla. 
Al pont tibetà, hi trobarem un quart cable, que em fa pensar amb una tirolina, però aquesta seria de pujada i no m'imagino posant una politja allà. Ja em direu si descobriu el per que d'aquest quart cable. Es pot passar de llarg del pont per un camí alternatiu que surt a l'esquerra d'aquest, ens perdrem un tram de la ferrada, ja que ens porta a on s'ajunta amb l'inici del tram fàcil. No crec que ningú que hagi pogut arribar fins aquí faci servir aquest tram per escapar-se del pont, així que poder acabi sent una alternativa pels que, volent fer el tram fàcil superior, vulguin arribar-se a fer el pont. 
Al Vertex numero 237, i en un article del Dani Brugueroles, diu que la ferrada s'ha construït a la Val de Toran. No la busqueu allà, està situada darrera del càmping que trobem a la rotonda que hi ha quant arribem a Les. 
Que le disfruteu!







4 comentaris:

Bufff ha dit...

Bon dia,

Jo vull fer la ferrada en un parell de setmanes. Tinc algunes preguntes.

El tram complicat, quina puntuació en dificultat li posaries (sobre5)?

I el tram senzill?

Quantes hores vas trigar a fer el recorregut? Incloent-hi l'aproximació i el retorn.

Gràcies.

Toni

PD: El quart cable tant serveix com a línia de vida com per fer un punt de reunió en el cas de que s'hagi de baixar algú del pont tibetà fent servir una politja.

Jordi O ha dit...

Anava sol i en total vaig fer 2 hores, Del cotxe fins al cotxe amb una petita parada al baixar per fer un mos.

No et sabria valorar la dificultat, pero posem un 3 respecte d'altres vies que he fet, no ha estat la mes difícil....
El tram senzill, un 1... no s'ha de fer força de braços... ideal per iniciació.
Quin Toni ets?

Sonia Casas ha dit...

Hola a todos, añado algunas aclaraciones en nombre de Rocalia SL, la empresa instaladora de la ferrata: 1) agradecer vuestros comentarios y que la recorrais y disfruteis; es el mejor premio al esfuerzo y duro trabajo que supuso sacar el itinerario y su construcción.
2) los peldaños están fabricados en exclusiva para esta ferrata, con alma de acero inox AISI 316 de 14mm diámetro, recubiertos de 10mm de plástico tratado contra radiaciones y productos corrosivos etc, que le confiere rigidez y mayor estabilidad y durabilidad que una varilla de rea habitual. Diámetro total 29mm...imaginad las brocas que se han utilizado para perforar...el consumo de combustible, el tiempo...por una mayor seguridad.
En cuanto a la zona de conexión para el mosquetón, moldeada en tubular y ligeramente hacia la dcha, se mejorará para peldaños sucesivios. Aún así s eprobaron los mosquetones de ferrata de Lucky, Fixe-Faders, Rock Empire, Simond...y el diámetro de realizón en base a estos ensayos.
3) en cuanto a la 4 línea del puente tibetano: precisamente el cable superior es una línea de vida de tránsito horizontal, homologada y certificada por Industria y permite el tránsito simultáneo de hasta 3 personas. Se debe transitar suspendido de ésta y no de las otras. O bien con un anclaje a ésta y el otro a una de las laterales. Este cable protege contra cualquier caída en suspensión, sin añadir factor de caída a la misma, protegiendo ambos, usuario y equipos. Así mismo es fácil recuperarse y regresar al puente en caso de caída, ya que al estar ubicada bastante por encima del puente, se queda suspensido a la altura de los cables.
No obstante, se colgará en breve un cartel informativo acerca del uso de la misma.
Muchas gracias otra vez:) para cualquier consulta podeis contactar en ferratales@rocalia.com Saludos cordiales, Sonia Casas

Jordi O ha dit...

Sonia, gracias por los comentarios.