dilluns, 28 de gener del 2008
Famílies UECC
La sortida de la secció famílies de la UECC de Cornellà a la Mola del Garraf, des d'Olesa de BonesValls, ens ha deixat unes fotos ben divertides.
A Montserrat, el desembre passat, uns quants vàrem anar a fer pràctiques d'escalada a la zona de Sant Joan amb els nens. Vàrem assegurar fins a tres vies de IV i IV+ i tots els nens les van aconseguir. I fins i tot alguns dels grans! A la foto els que obriren les vies.
diumenge, 27 de gener del 2008
Català i les faltes
Davant d'aquest panorama, es poden triar diversos camins, callar, fer-ho amb una altra llengua, en llatí per exemple que es el que em varen fer estudiar a mi, o seguir esforçant-se per fer-ho cada vegada millor i no reprimir-se les ganes de comunicar.
Sempre que he buscat la col·laboració d'algú per que em revisés els meus escrits, em trobo amb gent molt ocupada, així que un dia et fan el favor, però el següent ja no goses demanar-lo.
Per un català viu, escrivim en català, encara que sigui amb faltes!
dissabte, 26 de gener del 2008
1a Trobada Esquimontanyerospuntcom
Algú va proposar fer una trobada del col·lectiu i de manera espontània, amb el vist i plau dels administradors del lloc, es va posar en marxa aquest trobada.
A les poques hores d'haver publicat la convocatòria ja eren més de 8 els que havien respost a la crida.
divendres, 25 de gener del 2008
Excursionisme i Web 2.0 = 2.0A ?
Trobo molt interessant el debat obert sobre el web 2.0 i l'excursionisme que he llegit en els blocs d'en Francesc Roma i a muntanya.net.Els canvis trepidants a internet i en el món de les tecnologies sovint ens superen. Potser hi ha raons per l'escepticisme però tot això avança i, personalment, m'agrada ser optimista...
Es evident que alguna cosa està canviant, jo mateix, amb els companys que ara estic fent muntanya tots son contactats gràcies a Internet i les sortides que fem amb el meu fill es gestionen, de moment, per correu electrònic. Clar, tampoc no es fàcil, a vegades la informació no arriba a tot el grup ni tothom pot fer servir aquestes eines amb la mateixa facilitat.
Aixi que una web mes amable i nosaltres una miqueta 2.0A pot resultar en una combinació interesant!.
dijous, 24 de gener del 2008
WEB 2.0 amable
Una ràpida mirada i ens adonem que la majoria de les webs, utilitats i altres entorns estan excessivament carregats d'informació i jo almenys, soc incapaç de trobar allà el que busco en mig d'aquesta selva de dades, colorins, anuncis, animacions, etc.
Per quan unes interfícies còmodes, senzilles i fàcils d'utilitzar?
Deixeu-me doncs, que ara sigui jo l'innovador i trobi el forat que alguns busquen en mig de tot això de la web2.0, deixeu-me proposar la web 2.0A, amb A de "amable" a on el principal tret sigui la senzillesa i la eficàcia de les interfícies.
En principi havia escollit el terme 2.5A però fent cas del comentaris de molts de vosaltres, he optat pel terme 2.0A, per cert, comentaris que m'heu fet personalment o bé per e-correu. Pocs sou els que us heu atrevit a fer servir la possibilitat de comentaris dels blog.
dimecres, 23 de gener del 2008
Blog i vendes
Davant d'aquesta pregunta el millor es fer la prova. He publicat al blog un anunci de tres articles que el meu fill ja no necessita. Al moment, ja era accessible des de Google. Això es una moto!.
A veure si realment es ven....
dimarts, 22 de gener del 2008
Classe magistral!
Esqui de muntanya amb nens
dilluns, 21 de gener del 2008
web 2.0, que es?
Ara som un equip petit a Google (els que han fet blogger) i ens centrem en ajudar a les persones a tenir la seva pròpia veu al web i organitzar la informació del món des d'una perspectiva personal. Que, de fet, és al que gairebé sempre ens hem dedicat.
Es això el web 2.0? La informació des d'un punt de vista personal? Algú ho sap?
Mexicanada
El grup de les Dues Traces del Bages, ens ha regalat un cap de setmana d'esquí de muntanya brodat, amb final de "borregos del sant pare" i vi calent. Aquí teniu el link amb les fotos, i son totes, les bones i les dolentes. El petit que veieu a les fotos te 9 anys!
http://www.bubbleshare.com/album/303960
Primer intent.
Aquest es el primer intent de publicar alguna cosa:
Aquest cap de setmana he sortit a fer esqui de muntanya, el dissabte amb la gent de
He posat les meves fotos al servidor www.bubbleshare.com. M'agrada, per que puc posar les fotos amb la seva resol·lució original i no tinc limitacions d'espai. He agafat el costum de posar-les totes sense escollir-les ni documentar-les, per que si no ho faig així, al final les fotos es queden al meu disc. Des d'aquest servidor us podeu descarregar totes les fotos sense haver perdut qualitat.
www.bubbleshare.com
En Ramon G.A. ha publicat una piada a www.esquidemuntanya.com i ara en faig una copia aquí. Volia fer un link, per allò de no duplicar informació, però aquesta web no permet fer un link directe a la piada, així que finalment faig una copia.
fotos Ramon: picasaweb.google.es/ramon.aymami/GalbaGener08
Pic Oriental de la Portella d’Orlu
Galba... Galba... ?? de què em sona tant aquest nom?
de l’aparcament de l’Estació de Formiguera 1740m, esquís als peus (i també alguna raqueta), prenem la pista “de raquetes” que puja imperceptiblement abans d’abandonar-la per agafar el camí que zigzagueja, pendent avall, fins el Pont dels Plans de l’Orriet 1625m.
a l’aparcament, mentre ens equipem i queixalem algun entrepà, la boira va fent de les seves, i en aquestes que ens deixa veure que pel seu damunt el dia lluu de forma esplèndida.
però nosaltres anem cap a baix.
la pista que ve d’Esposolla recorre el fons de la vall i és el camí anomenat “Tour del Capcir GR”.
però nosaltres no fem el Tour.
en un esforçat exercici d’originalitat i imaginació, per aquesta sortida hem triat el... Puig de Terrers !!!! i això nosaltres solets, sense cap mena d’influència... nooooo...
la Barraca de la Jaceta 1645m treballa de refugi lliure a temps total. la Barraca de la Jaça de la Llosa, en canvi, fa vacances. un rètol i un cadenat et fan saber que és tancada.
ah, sí és clar, la neu. doncs sí, n’hi ha però no per a donar i vendre precisament.
a la pista ja hi ha alguna clariana que treu el nas. les carenes estan ventades i pelades. i la qualitat variable; per lo general a les cotes altes està més aviat dureta.
quan creuem el riu pel pont de fusta, ens aturem a mirar el mapa i una ressenya. hem de seguir pel Còrrec dels Serrats Verds.
aquí ens fem un petit embolic per la presència d’unes traces. les seguim i hem de fer malabars per a sortir d’un tram enclotat amb el riu foradant la neu i esperant pacientment que algú hi rellisqui.
seguim seguint les traces i sense gaire coneixement de causa ens anem enfilant cap al Coll de Terrers 2407m
mentre nosaltres ens hi acostem sobrevolant terreny mixt (neu, herba i pedres), veiem un grup de quatre que baixa eixerit.
a la dreta del coll hi ha dues puntes nevades. la de la dreta sembla més atractiva. aparquem els esquís als seus peus i amb els nostres la pugem.
però això, és clar, no és el Terrers. i el Terrers ens mira des de la seva pelada cara Nord.
eh, que sóc aquí !!!! ens crida...
mapa 2249 ET de l’IGN; al Sud de la Portella d’Orlu hi ha dues puntes sense nom. no fem cap festa, però bategem el nostre cim amb el nom de Pic Oriental de la Portella d’Orlu 2456m, amb la seva Dent, que treu el cap enmig del mar de boira, fent-nos de padrina.
donem per bona l’ascensió. ens arrebossem de totes les muntanyes que ens envolten surant per damunt d’aquest mar de núvols, i arrenquem a córrer, flanquejant uns pendents tan rostos com gelats i anant a retrobar les nostres traces, vall avall.
la boira ens acull de nou, humida i freda. ens esperava, sabia que tornaríem.
vall de Galba
Pic Oriental de la Portella d’Orlu 2456m
19 de gener, 2008
amb gent de la UEC Cornellà
divendres, 18 de gener del 2008
Comencament
Es veu que ara toca aixó de la web 2.0. i els blogs. No se si sabré mantenir-ho viu, però, per que no intentar-ho?
dimarts, 1 de gener del 2008
Mesh, això que es?
Amb el gràfics presentats a sobre, gràfics de Freie netze, es veu clarament la diferencia, a l'esquerra, tots els clients depenent de un únic punt de accés. Seria quelcom semblant a com encara veiem avui la televisió, o si voleu, l'exemple del campanar de un poble des de on es fa arribar guifi.net a totes les cases. També es com es distribueixen les xarxes per els adsls actuals.
El diagrama del mitg, presente varis punts d'acces units per una infraestructura que enllaça entre ells. Imagineu varis pobles, cada poble amb el seu campanar. Així es com està configurada, majoritàriament, guifi.net
Finalment, el diagrama de la dreta, represente el que entenem com a xarxa "mesh", la xarxa es crea a partir dels propis nodes enllaçant-se entre ells, i tots ells configurant una xarxa única. A partir de qualsevol node, naturalment, es podria afegir una infraestructura que unís aquesta xarxa amb una altre i així successivament. Aquesta tipologia hauria de permetre que diferents nodes d'aquesta xarxa, estiguessin enllaçats per qualsevol medi amb la pròpia Internet o amb qualsevol altre xarxa, ja sigui guifi.net o una xarxa veïnal, com ara el cablejat ethernet de una comunitat de veïns. Això seria el que en diem mesh.guifi.net
Els amics de gracia sense fils, tenen un document amb uns gràfics molt clars que explica el perque escollir una tipologia de xarxa del tipus mesh:
Els Nodes de SJD
SJDjujol4. Es veu amb el SJDjujol2 SJDjujol1. La antena directiva de 5Ghz està deshabilitada. Es fan servir les dues antenes petites, una a 5Ghz i l'altre a 2,4Ghz.
Com montar un node al balcó.
Posta en marxa de SJD-mesh
BATMAN Better Approach To Movile Ad-hoc Networking
La instal·lació a base de nodes mesh es bassa en el protocol BATMAN.
BMX Better Management Experience
Ubuntu:
Per instal·lar i gestionar el software dels nodes Alix / mesh /BATMAN ho podem fer des de qualsevol versió de Linux. En aquesta guia, farem servir l'ubuntu 8.04, el podeu descarregar des de:
http://ftp.caliu.cat/pub/distribucions/ubuntu/releases/hardy/ubuntu-8.04.1-desktop-i386.iso
Disposar de un CD per fer correr una versió Live sobre qualsevol pc es una bona opció començar a treballar amb el mesh sense necesitat de disposar de una màquina amb Linux.
Al fitxer files_gsf20081202.tgz hi ha les carpetes amb els fitxers de configuració.
Al fitxer openwrt-x86-squashfs.image.bz2 hi ha una imatge de l'aplicació.
Com gravar la imatge a la flash:
Descomprimirem el fitxer: bzip2 -d openwrt-x86-squashfs.image.bz2
I després en farem un volcat directe a la flash. Atenció a fer servir el dispositiu adequat. Un error en aquest, pot borrar tot el nostre disc dur. Amb aquestes ordres de Linux podrem saber a on tenim la nostra flash:
mount
fdisk -l /dev/sda
ls -l /dev/sd*
I amb aquesta fer el volcat:
dd if=openwrt-x86-squashfs.image of=/dev/sd? substituint ? per el nostre dispositiu.
Si es vol tornar a repetir la operació, caldrà eliminar les particions de la Flash abans de fer el volcat. (?). Per verificar si la Flash esta gravada correctament:
md5sum (?)
Els fitxer gravats a la Flash son etx2 per el Grub i el nucli i squashfs per la resta.
Com obtenir una IP per el nostre TRASTO:
Sempre es millor posar-se en contacte amb algun administrador de la zona.
Quin es el paper que poden fer els TRASTOS:
* "Servidor d'Internet - Client dhcp" <- Conectem a la eth0 la nostre xarxa amb internet * "Client d'Internet - Servidor de dhcp" <- Conectem a la eth0 els clients.
Que hem de configurar per personalitzar el nostre TRASTO:
Hem de posar la IP
-- l'obtenim de guifi.net
Hem de posar la MAC a les ràdios
-- ?
Hem de definir el canal a les radios
option chanel 01
option chanel 106
option chanel 130
Hem de definir el modo
option agmode 11a 5ghz
Hem de posar la SSID a les ràdios
-- ath0 ssid = ch130.mesh.guifi.net 5ghz
-- ath1 ssid = ch01.mesh.guifi.net 2,4ghz
-- ath1 ssid = ch106.mesh.guifi.net 5ghz
Hem de posar la BSSID a les ràdios
-- ath0 bssid = 82:ca:ff:ee:ba:be
-- ath1 bssid = 01:ca:ff:ee:ba:be 2,4ghz
-- ath1 bssid = 6a:ca:ff:ee:ba:be 5ghz
Definir si la radio ath1 es adhoc (mesh) o AP (?)
(això no ha funcionat. Penja la màquina)
-- en el fitxer /etc/config/wireless
option mode ap
option ssid ap.guifi.net
comentar el option bssid
Definir el rang que ha de donar el dhcp
Definir el tipus de rang.
Definir si es gateway (servidor d'Internet) o no.
Posar adreça fixa, mascara i porta d'enllaç si es el cas.
Publicar, si es vol, un servidor.
Com connectar amb el nostre Alix
La millor manera per arrivar al nostre trasto des del Ubuntu es via Ethernet. Això presupossa que el Alix està funcionant. En cas contrari caldrà fer-ho via RS232.
Cal que l'Ubuntu estigui en modos de obtindre una adreça des d'un dhcp. El dhcp de l'Alix ens donarà una adreça al nostre Ubuntu que podrem comprovar amb:
ifconfig
Si tot es correcte, ja podrem conectar amb l'Alix:
ssh root@IP_TRASTO
Com comprovar quins altres nodes mesh estan al nostre abast:
wlanconfig ath0 list (5Ghz)
wlanconfig ath1 list (5Ghz o 2,4Ghz segons estigui configurat)
iwlist ath0 scan (5Ghz)
iwlist ath1 scan (2,4Ghz)
iwconfig (?)
root@IP_TRASTO:~# bmxd -cd 8
Ens donarà un llistat de tots els altre nodes mesh que escolta i enllaça el nostre.
Normalment ath0 es el de 5ghz i el ath1 el de 2,4ghz.
root@IP_TRASTO:~# bmxd -cd 2
Ens donarà el gateway i túnel en cas que hi sigui (?)
root@IP_TRASTO:~# bmxd -cd 9
Ens dirà a quines xarxes tenim accés.
Quins protocols corrent en el nostre Alix?
bat, (?)
bmx, (?)
dh, (?)
Quins ports tenim oberts?
no funciona si nmap no esta instal·lat als Alixs
nmap -sT IPmaquina//IPenel router_proxy
Com utilitzar un gateway concret?
Opció 1:
posar la IP del gateway que prefereixis a la variable bmxd.general.preferred_gateway i reiniciar el bmxd
Alerta no ho feu connectats a un aparell per una IP de batman, perdreu la connexió a mig proces:
ssh root@IP_TRASTO
uci set bmxd.general.preferred_
/etc/init.d/bmxd stop
/etc/init.d/bmxd start
Opció 2:
bmxd -cp IP_GATEWAY_PREFERIT
Aquesta configuració es perd en reiniciar.
Per verificar el gateway pel que sortim:
bmxd -lcd2
Per verificar-ho:
bmxd.general=bmxd
bmxd.general.interface=lo:bmx eth0:bmx eth1:bmx ath0:bmx ath1:bmx
bmxd.general.gateway_class=
bmxd.general.originator_interval=500
bmxd.general.preferred_gateway=
bmxd.general.visualisation_srv=
bmxd.general.misc=--netb --one-way-tunnel=4 --no-tunnel-rule 172.16.0.0/14 --no-tunnel-rule 172.24.0.0/14
bmxd.general.announce=172.28.1.17/28 172.29.1.17/28 172.30.1.17/28 172.31.1.17/28
bmxd.general.routing_class=3
Com connectar via Internet?
Per ssh desde un terminal de Linux http://sjdjujol.dyndns.org
Per ssh desde Windows, i fent servir un terminal PuTTY http://sjdjujol.dyndns.org
Per Navegador :
Estat de la xarxa:
http://sjdjujol.dyndns.org/
Mapa de la xarxa:
http://sjdjujol.dyndns.org/
Accés al web de configuració del trasto:
http://sjdjujol.dyndns.org/
Accés al web de personalització del trasto des de la xarxa mesh:
http://10.139.xxx.xxx/cgi-bin/cgi-bin-
Com estem sortint a Internet? (?per completar)
root@IP_TRASTO:~# wget -qO - http://www.showmyip.com | grep displaycopy
displaycopy("");
La pagina aquesta et diu la IP de Internet que estas utilitzant